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Meat Consumption in Spain. Are We becoming a Country of Vegetarians?

Authors

Keywords:

Dietary change, Meat consumption, Food culture, Diet recommendation, social determinants of diet, vegetarianism, Food sustainability

Abstract

This work addresses the evolution of meat consumption in Spain with data from the Family Budget Survey (2006-2022) and National Health Survey (2014-2020). Through logistic regressions, the sociodemographic and lifestyle differences are determined, those who most fit the norm of healthy eating and those who are more and less carnivorous. The results indicate that there have been no relevant changes in the consumption of meat and vegetables that could be pointing to new consumption trends. Contrary to what happens in other countries, in Spain meat consumption linked to social groups with high occupational and educational levels prevails, especially among young men. Vegetarian diets have little implementation and there is cultural resistance to dietary change.

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Author Biographies

Cecilia Díaz Méndez, University of Oviedo

CECILIA DÍAZ-MÉNDEZ https://orcid.org/0000-0003-3200-4922

Universidad de Oviedo (España), Departamento de Sociología. Catedrática de Universidad. Dirige el Grupo de Investigación en Sociología de la Alimentación, SOCIALIMEN, (http://grupos.uniovi.es/web/socialimen). Imparte clases de Sociología del Consumo y Alimentación y Cambio Social en los grados de Comercio y Marketing y en los másteres de Biotecnología Alimentaria e Historia Contemporánea. Ha dirigido proyectos de investigación orientados al análisis de los cambios en los hábitos alimentarios, los determinantes sociales de la alimentación y las consecuencias políticas y sociales de la globalización alimentaria. Cabe destacarlas las investigaciones en curso: “El malestar con la alimentación” (Plan Nacional, 2022-2025) y “COMENSAL. por un entorno alimentario saludable, sostenible y justo para Asturias” (Misiones Científicas, 2022-23). Sus publicaciones se pueden ver en: https://www.researchgate.net/profile/Cecilia-Diaz-Mendez Ha sido investigadora visitante en Universidad de Cambridge y Manchester (UK), Universidad Estatal de Iowa (USA) y actualmente en el Centro Maurice Halbwachs del INRAE (Paris). cecilia@uniovi.es

Adrián Álvarez Rodríguez, University of Oviedo

ADRIÁN ÁLVAREZ RODRÍGUEZ. https//orcid.org/0009-0009-8805-7792

Universidad de Oviedo (España), Departamento de Sociología, Grupo de Investigación en Sociología de la Alimentación. Es asistente de investigación para el Grupo de Investigación en Sociología de la Alimentación. Con un Máster Universitario en Análisis de Datos para la Inteligencia de Negocios y Graduado en Comercio y Marketing. Desde diciembre de 2022 trabaja gracias al Programa Investigo para la Universidad de Oviedo (Oviedo, España), adscrito al Departamento de Sociología. alvarezradrian@uniovi.es

 

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Published

2024-11-30

How to Cite

García Espejo, I., Díaz Méndez, C., & Álvarez Rodríguez, A. (2024). Meat Consumption in Spain. Are We becoming a Country of Vegetarians?. Revista Española De Investigaciones Sociológicas, 43–62. Retrieved from https://reis.cis.es/index.php/reis/article/view/59

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